Düzgün qidalanma və Göz sağlamlığı
Düzgün qidalanma və Göz sağlamlığı
İş həyatındakı stresli mühit və şəxsi həyatın prioritetləri səbəbindən çox vaxt düzgün və sağlam şəkildə qidalana bilmirik. Sağlam və balanslı qidalanma bədən müqaviməti ilə yanaşı, digər xroniki xəstəliklərin inkişafına da təsir göstərir. Göz xəstəlikləri eyni zamanda qidalanmanın birbaşa təsir etdiyi xəstəliklərdir. Bəs gündəlik iş təlaşı və artan yaşla əlaqədar olaraq gözlərimizi necə qoruya bilərik?

A, C, E vitaminləri və beta karoten ehtiva edən qidalar göz sağlamlığı və gözün digər funksiyalarına müsbət təsir göstərir. Bu vitaminlər sayəsində görmə itkisi, quru gözlər, torlu qişanın zədələnməsi və katarakt kimi xəstəliklərin qarşısını almaq mümkündür.

A vitamini ehtiva edən qidalar

Qaraciyər, balıq yağı, süd, kərəyağı, yumurta, böyrək, pendir, qatıq, ispanaq, cəfəri, balqabaq, yerkökü


C vitamini ehtiva edən qidalar

Qırmızı bibər, yaşıl bibər, limon, çiyələk, kivi, portağal, qreypfrut, cəfəri. E vitamini ehtiva edən qidalar Badam, günəbaxan tumu, balqabaq tumu, fındıq, qoz, zeytun yağı kimi bitki yağları.


Beta Karoten ehtiva edən qidalar

Balqabaq, yerkökü, qırmızıbibər, kartof, ərik kimi birçox meyvə və tərəvəzlərdə rastlanır.


Beta-Karoten nədir?

Beta-karoten qaraciyərimizdə depolanır və ehtiyac yarandığı zaman bədənimizdə A vitamininə çevrilir. A vitamininə çevrildikdən sonra rodopsinə çevrilir və retinaya nəql olunur. Rodopsin piqmenti  işıq az olduğu hallarda, görmə funksiyasının reallaşmasını təmin edir. Bu səbəbdən A vitamini və Beta-karoten, görmə funksiyası və digər göz xəstəliklərindən qorunmaq üçün çox vacibdir.




Yaradılma Tarixi : 14.02.2022
Yeniləmə Tarixi : 03.04.2023
Redaktor : Yeliz Yiğit
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x
Əlaqə Forması COVİD-19 Tədbirləri